Monday, November 3, 2008

Sambungan Kisah Abah dan Misi Mustahil

Hari selasa lepas, abah dah belah gi balik umah die kat Jugra bersama pempuan sundal isteri die ar konon..jadi, semalam(ahad, 2/11/08) pada jam 9am, aku betolak ke jugra utk mlawat abah.. disamping berazam untuk bawak abah balik..sedara aku iaitu abg zali dan isteri-kak radhiah, along aku, abg fezz aku n akak aku pn ikut dan kami tumpang keta unser abg zali..Perjalanan lancar dan sampai kat Banting, adik kepada abg zali iaitu abg Rodi join nak gi ziarah abah..dorang ni actually sepupu jauh abah, tapi dorang ni rapat sangat ngan kami sume,sbb tu dorang sanggup dtg jejauh..mm dan jam 10.15 camtu kami dah sampai sana.. Alhamdulillah..

Nak sampai je rumah sundal' tu,ade ladang sawit, kolam udang, dan tempat ternakan kambing, sesuai dengan penduduk kat situ yang berperangai macam kambing dan buruk macam kelapa sawit..rumah kecik mcm hampeh dan kotor ya amat..sadis btl bile pikir abah aku tinggal kat situ.
Time tu aku x masuk lagi umah die, tgk dari lua jek..dah dtg tu, abg zali bagi salam, ade la pempuan x bape nak lawa, pakai sua pendek ngah sidai baju dpan umah sundal tu..die ckp abah xde, gi berubat kat Dengkil..pempuan tu menantu sundal tu kalo ikut cite akak aku..Pastu lak ade sorang ni, aku pun konpius die laki ke pempuan, tapi muke sebijik cam pempuan sundal tu, sama kecuali die ni hitam sikit dan badan pun besaaaaaa sikit dari sundal tu,confirm itu anak dia..bile ditanya abah gi mana, die jawab..tapi nada suara die memang cam nk mintak penyepak, cakap kasar, muke hodoh..ish ish..mak ngan anak sama je la kot..mak sundal,anak pun sial..
Bile call sundal tu,die cakap "nak abih dah berubat, nak balik dah"

So, hampa la kami, nak tunggu situ cam malas je..dah ar panas, memang la patut sundal tu dan anak2 nya yang tak hensem dan huduh duduk situ..training masuk neraka ar kot..hahah.. so kami pun 'chow' gi minum kat kdai dkat2 situ utk breakfast..kat kdai tu, call la sundal tu nak tanya lagi, die cakap lak "datang la sini(Dengkel), kami lama lagi"..dah cakap lain lak sundal ni..
babi!! so kami sume minum la cpat2 nak grak gi dengkel dan malangnya dah nak sampai ke Dengkel tu, si sundal tu call lagi, dan cube teka dia ckp ape lak?? die ckp "kami dah otw balik, jumpe kat umah je"..terima kasih banyak la pempuan sundal, ko berjaya menyusahkan kami sekali lagi.tapi ni sume dugaan, mungkin sundal tu x mengalukan kedatangan kami, mungkin die ingat kami akan patah semangat, tapi tidak pempuan setan..so kami pun patah balik dan gi umah sundal tu,oleh kerana belum sampai, kami lepak kat kdai goreng pisang yg tutup kat tepi jalan umah sundal tu..

Masa tu dah dkat jam 12pm,cuaca panas tapi berangin..alhamdulillah..so dalam 30minit tunggu abah, die pun sampai naik Hilux opis die..keadaan dia bertambah teruk kalau nak compare time kat gombak..kalo kat gombak die bole borak2, duduk atas weelchair..gelak2 sume..tapi semalam dia hanya larat baring atas katil, bercakap pun dah tak clear, mata tak larat nak tebukak..sedih sangat,tuhan je yang tau perasaan aku time tu..die makan pun tak selera, pastu lak, si sundal tu bagi makan quaker oat, tapi campur gula dan selambe je die ckp "ni letak gula sikit je, abah kamu bkn nak makan kalau xde gule"..weh,nampak sangat la ko ni nak naya abah aku.. dah tentu kene kencing manis, ape yang ko nak letak gula lagi..memang la sah ko ni bodoh sama macam kambing dpan uma ko..eeeee,geram btol..dengan keadaan abah yang dah teruk tu, dia still taknak ikut kitorang, padahal kaki die dah bertambah lebam..dengan kat situ, dorag yang jaga dia pun x mampu nak tanggung die..tapi dia degil..aku bengang, tapi takkan ar nak paksa..
mm..so dlam jam 1 kitorang gi bli brg2 makan utk abah, blikan mesin check darah..dan lepas je solat zohor kat masjid dkat2 umah sundal tu, kami gi smula..dan time tu dorang kat umah sundal tu ngah punggah2 barang2 atas hilux tu, katanya nak bwk abah gi mandi kat makam sultan abdul samad..MasyaAllah, ade gak lagi orang2 cmni hidup atas muke bumi ni,,kami nak larang tak boleh, sume kat situ mentaliti sama je..orang kampung yang memang percaya kat bende2 syirik camtu..camne?? ape nak buat lagi, elok amik pisau, tikam je seko2 kat situ..bengang tol!!
So oleh kerana kami dtg, tepaksa ar dorang tangguh event syirik dorang tu..

Dah nak balik tu, akak aku pesan kat abah "jangan tinggal solat, ingat Allah, ingat Nabi Muhammad", orang lain sume sama. sume tekankan jangan tinggal solat..kami sume sedih sebab abah knal orang2 mengarut camni, kami buntu dan hanya dapat doa..moga die sedar benda ni sume salah, moga die sembuh cpat..

p/s-korang kalo ade contact no sharp shooter ke,boleh ar bagi kat aku, rasa cam nak tembak orang la,boleh ke??

1 comment:

ELeEa said...

Sabar la eik aizat...
mmg brat mata mmndng brat lg bahu mmikul...
Aizat berdoa la byk2....
Moga Allah buka pintu mak tiri Aizat 2...

Aizat's life © 2008. Design by :Yanku Templates Sponsored by: Tutorial87 Commentcute
This template is brought to you by : allblogtools.com Blogger Templates