Saturday, February 14, 2009

Valentine Day dan relevankah ia kepada umat Islam

Skang ni ari sabtu,14 feb 2009,pukul 3.22am waktu kulompo dan aku tengah pk untuk tulih entri kalini..hehe..so arini kononnya ialah hari kekasih..konon la kan..tp sblm aku meneruskan sesi ceramah kalini,aku nak mintak maap kalo entri ni menyinggung mana2 pihak..

So Valentine's Day,amacam?? sambut ke?? cane korang nak sambut?? kepada kawan2 yang sedang membaca dan beragama islam, aku harap korang jgn ar sambut perayaan ni sebab dah tentu ianya tidak dianjurkan oleh agama kite ye kenkawan, jadi x manis la kite yang beragama islam sambut hari perayaan yang sama skali menyimpang dari agama kite..valntine ni kalo x silap aku ianya pasal memperingati seorang paderi yang namanye valentine ke pe tah..jadi aku harap kawan2 yang ku sayangi sume, kalo bole jgn ar celebrate ye..

Tapi kalo nk celebrate,jgn ar niat dengan nama "Valentine Day" tu, mungkin korang bole panggey ia dengan nama hari sabtu ke hari cinta ke, kurang2 korang x sebut Valentine kan, dan lagi elok, korang sayang ar pasangan masing2 hari2 dlm hidup korang, tak semstinya 14hb feb je kan?? abih kalo 14 may x syg ke??

Jadi, korang boleh pikir la kan..hehe.take care..

17 comments:

Nazz-cuiit said...

salam..mekasih sudi jengok.. valentine day ni tak yah la sambut.. yg sepatutnya kita sambut mcm maulud nabi, awal muharram, hari raya korban.. pun kita cuma sambut dgn bercuti jer... betul tak? sambut dgn erti kata sebenarnyer jauh sekali.. dh terlalu banyak pemesongan yg dibuat oleh kafir laknatullah buat umat islam tp, kita masih tak sedar...

cendawanintim said...

stuju ngan nazz-cuiit.

ko paham! said...

emm,.. btol3.. sokong ape yg nazz-cuiit kte.. kite sbnarnya x patut sambut valentine. valentine ada sejarahnya tersendiri. bace nie:

Berkata Peguam Zulkifli Nordin (peguam di M;sia) di dalam kaset 'MURTAD':
"VALENTINE" adalah nama seorang paderi. Namanya Pedro satu. Valentino. 14
Februari 1492 adalah hari kejatuhan Kerajaan Islam Sepanyol. Paderi ini mengumumkan atau mengisytiharkan hari
tersebut sebagai hari 'kasih sayang' kerana padanya Islam adalah ZALIM!!! Tumbangnya Kerajaan Islam Sepanyol
dirayakan sebagai Hari Valentine. Semoga Anda Semua Ambil Pengajaran!!! Jadi, mengapa kita ingin menyambut hari
Valentine ini kerana hari itu adalah hari jatuhnya kerajaan Islam kita di Sepanyol.malahan hari valentine hanya mengundang maksiat!!

Idalara said...

kak ida mng tk penah smbut hari padri ni...mng tk releven...kalau ikut sunnah Rasulullah..tiap hari adalah hari berkasihsayang...tp tguklah anak2 bangsa kita berlumba2 nk sambut hari tu...untuk apa?

Mr. Azman @ Kreuger said...

ha ha ha... bagus betoi aizad.
aku respek kat hang ni. semakin
hari semakin bagus ar. penulisan
hang pon kemas dari aku... kekkeke
segan aku.

*maklom la... hang kan start blog
dulu dari aku. hang dgn jai kire
cam tokguru blog aku ar :D

P/S:- boleh citer transformers nak
keluar ek? tak sabo nak tegok ni..
hahaha...

»Tä§häbellä« said...

Memang x penah sambut pun hari valentine day ni..sebab bagi tasha hari kekasih tu bebelia masa pun kita leh watkan hihi..tarikh ni memang x penah wat...:)

NoRT said...

hari2 pun hari kasih syg la.... wat pe la nak p ikut si valentines tu! tp...yg aku heran lagi pelik la...kat tv nih,mesti ada iklan sambut valentines day... sedangkan orang atas tu dah sah2 ISLAM... x kan la dia x tringin nak wat jihad sket...huahuahua.... ampun la sapa trasa... sapa salah dia yg trasa...hahahahha... pendapat aku,hari valentines ni slalunya disambut bebudak yg stil study la...nak tunjuk la konon2nya betapa penyayang dan pencinta setia la diaorang nih!. padahal,dalam kpala otak tu hampeh ja....hebatkan sentimen kafir laknatullah nih! Jat...blog hang makin menarik ar... kagum terkedu aku nih... hang punya entri mmg best utk otak aku bikin senaman... troskan Jat..

Along Arman said...

ntahla tak paham ngan org kiter..
dah sah² hari valentine tu takleh sambut.. tetap sambut gak.. cam la ari lain takleh berkasih sayang..

A.I.Z.A.T said...

Nazz cuiit-
sama2 bro..harap sume orang stuju dan fikir macam ko pikir sbb bende kecik2 camni la yang bole buat bangsa dan agama kite hancur..time kasih bg komen ye..take care..daa

A.I.Z.A.T said...

Cendawanintim-
Saya pun setuju dengan awak dan naz.
time kasih bagi komen..take care.daa

A.I.Z.A.T said...

kO Paham-
btul tu bro,kite sume sependapat..
tahank sebab bagi info pasal valentine ni,harap sume orang amik iktibar bende ni.time kasih bagi komen.take care..daa

A.I.Z.A.T said...

kak Idalara-
Bagus ar kak kalo x pnah sambut, mungkin anak bangsa kite skang ni kurang didikan agama..pastu lak takde orang yang nak gitau pasal bende ni dan mungkin mak bapak dorang sndiri galakkan..time kasih kak..take care..komen2 slalu ye.

A.I.Z.A.T said...

Abang AzmanIshak.com-
Jangan la puji camtu, aku tulih je, bukan pe pun.tp time kasih ar, hango org 1st yang puji aku camtu..hehe..
tp aku lg segan dari hang, sbb blog aku kalo nk dibandingkan dgn hang, jauh beza oi.wa salute lu la..

tok guru ape,hang lagi rajin dan advance dari aku la.mmg tebukti, tp jai mmg lagi ar bapak guru.pencetus idea tu..ehhehe..

ilek ar,bln 6 transformers2 kua..
gtau jai skali..haahhaa

A.I.Z.A.T said...

Tashabella-
Bgus ye adik tasha,jgn ar sambut..huhu..btul2,ari2 pn ble wat jadi ari kekasih asalkan jgn melampaui batas..time kasih dik..take care..daa

A.I.Z.A.T said...

Nort-
Aku skong ar, sbb tu ar, skang ni media massa sume pakat mengkomersialkan ari valentine ni, sbb tu ar scara x langsung, orang2 kite pun ikut sama sambut, so banyak la pihak yang bole dipeslahkan dalam hal ni..harap kite sume x leka dengan helah kafir2 ni..insyaallah.amin

Ko jangan la puji aku camtu wei, ko da 2 kali komen kat entri ni..time kasih banyak ek..time kasih sebab masuk blog ni, sbb baca dan terima idea penulisan aku yang merapu ni..harap ko slalu masuk sini dan mengkomen entri2 aku..hehe

A.I.Z.A.T said...

Along arman-
Saya sangat la setuju lagi..
harap camnepn cara nak tunjuk kasih sayang tu,jangan la lupe batas agama smpi merosakkan diri sendiri,time kasih ye sebab masuk blog saya..
take care.daa

rudy syah said...

valentine day ni x sepatutnya dirayakan..
yg sepatutnya dirayakan ialah hari raya puasa setelah sebulan berpuasa di bulan ramadhan..

Aizat's life © 2008. Design by :Yanku Templates Sponsored by: Tutorial87 Commentcute
This template is brought to you by : allblogtools.com Blogger Templates