Tuesday, February 10, 2009

KISAH ADIK

(PESANAN PENAJA)
CERITA INI ADALAH KISAH BENAR, MESKIPUN NAMA DAN WATAK DALAM CERITA INI DIRAHSIAKAN, DEMI MENJAGA NAMA INDIVIDU YANG BERKAITAN..

OK,jadi kite bermula dengan pengenalan tentang watak dalam cite ni,ianya ialah :

***Adik,
***Kakak,
***Abang 1,
***Ayah,
***Mak..

Baru2 ni, "Adik" dlm cite ni slalu story kat aku pasal problem die ngan kakak die..so aku nk mintak pendapat korang la kan pasal ni,boleh ke??

So we move on..jadi adik kepada 3 orang abang n sorang akak bukan snang, lebih2 lagi cam kawan aku ni,parents die dah becerai sejak umur die 6 tahun..tapi die ni bagi aku, ok jek, xde ar problem sgt..dulu kakak die rapat ngan die, tp skang ni die da xle tahan ngan prangai akak die.

Kakak die ni pandai, ade Master dlm Psychology, Universiti Of London, konon tapi perangai cam ade UPSR je..Dari masa die study dulu, akak die dah wat hal..suke tuduh itu,tuduh ini..bile adik die ade problem pun, die bukan nak support..siap kutuk lagi ade ar,ape punye kakak la camni..
pastu siap cakap kat kawan baik 'Adik' tu, si Adik ni malas study la pe la,siap cam kutuk bile mention pasal nak further degree(Adik ni ade Dip je). spttnya xyah la die nak ckp camtu kat kawan Adik tu, bukan ke tu just membuatkan kawan adik tu fikir kakak die bodoh?kan kan??
Padahal akak die yg suh adik die sambung study, tp lama2 die lak yg cam kondem balik, bangang punye kakak!! Penah Adik cite, masa time die buat final project, so mintak la duit nak print Final report, kakak die ngan selmba suh fotostat je report tu..x ke cetek sgt pmikiran otak die ni??
Final report Diploma nk suh fotostat?? pelik kan? orang dah ade Master ckp camtu..

Pastu lak, pnah 1 aritu, ade lak cite pasal kakak, adik dan mak die yg tinggal serumah.. cite die, snang jek,bukan isu besar pn, kipas dalam bilik mak die rosak, so mak die amik ar kipas kat bhgian tengah uma tu, pastu si Kakak tu bising2, bebel2 kat mak die ckp die nk gune la kipas tu, siap ungkit die beli kipas tu..padahal, uma tu ade 3 bilik, stiap tu ade kipas, ruang tgh ngan depan ade kipas..so ade 5 biji kipas.ape yg die nk bekira pn??? pastu bekire ngan mak sendiri?? bagus ke??? Mak die kacik hati pastu ngadu kat adik die, pastu pe lagi..memang kene maki la akak die, adik ni sound, "kalo sume kipas ni ko beli, ko ltak la sume dalam bilik ko, gune skali 5".. BAHALUL kan kakak die ni??tp skang ni akak die dah pindah rumah, mak die lak dok rumah lama pastu dah kawin lain..

Adik da lama x jupe bapak die, tp sbtulnye, die x heran pn, sbb watpe nk ingat kat orang yg x pnah nak ingat die, die pk camtu ar..tp dah takdir, bapak die yg da kawin lain, bini baru, tapi sebab sakit teruk, bini dah x larat jaga, lalu die anta la bapak die ni kat anak2.. tengok, last2 sape yg jaga bile sakit?? bini mana?? xde dah?? anak2 jugak..kalo ikutkan mmg si Adik ni xyah amik tau pn, tp die pn ade perasaan gak beb..x mcm kakak die..Baru2 ni,bile ayah adik ni start sakit, spttnya adik ni kene gi interview kerja, die pn lama x keje lpas abis study, tp sbb die ksian kat bapak die, die korbankan intebiu die tu utk bapak die yg die sndiri x bape knal..kalo korang, sanggup ke??
ade ar dalam 5-6 interview die tak gi, sbb 2 hari skali kene anta bapak die gi spital, pstu sbln 3 4 kali kene gi spital,sbb adik je ade lesen keta dan available,die ar yg tolong sume.. bukan snang oo, kene angkat wheel chair, ltak dlm bonet, kua kan..papah bapak die..aku da tgk sndiri, seksa oo..
bapak die skang dok ngan kakak, so kakak la yg jaga die..sampai la baru2 ni, adik ni mngadu kakak die suke sound2 die dpan abang2 lain, even bende kecik pn nak sound, malukan die. pastu kat blakang2, die ckp kat abang 1, "si Adik ni kalo die x dtg tgk ayah die kejap je, sbb nati die nak duit, die dtg sendiri"..so, ape korang rasa perasaan Adik tu bile die tau Kakak die ckp camtu, padahal die dah korban masa, tenaga die nk tolong jaga ayah die..pelik pelik, sebab kakak die x penah hargai sume bende tu..adik dah ckp kat aku, die takkan jejak kaki kat umah kakak die, bia la kakak die pikir masak2 pasal ni, die dah bekorban bnyk sgt, tapi last2, sia2 je ar sume bende ni..

Harap korang sume amik iktibar ye pasal ni, jangan jadi macam 'Kakak' dalam cite ni..



8 comments:

Signorina Syima said...

dalam setandan pisang, mesti ada satu yg buruk... camtu la adik beradik...

Mr. Azman @ Kreuger said...

wah complicated sungguh masalah
dalaman keluarga zaman sekarang ni.
perkara macam ni yang dok buat aku
kerap terpikir dalam jangkamasa
yang panjang pasal perkahwinan.

sebabnya punca dari satu, parents
depa dah tak sehaluan. kesian...
simpati untuk keluarga dia.

aku pon tak reti nak kasi nasihat
per dah kat adik die, melainkan
kuatkan semangat dan bebanyak
bersabo~

AzmanIshak.Com

NoRT said...

rumit gak mslh adik tu... aku cukup pantang la kalo orang tinggikan sora kat mak aku... bingai tol la kakak tu... aku ingat dia ni da ting tong kot.... spesis mcm dia ni la yg leh jauhkan si adik ni dgn famili.... cian si adik... x pe la adik... hang jgn la susah ati... walopun hang bengang mcmana skalipun kat kakak hang tu...hang kna ingat,sekali hang buat keputusan mcm tu...naya ayah hang nanti adik oi! hang yakin ka kakak hang leh jaga ayah hang leklok? hang rasa dia ikhlas ka nak jaga famili hang mcm hang jaga? huhuhuhuhu... sori jat...aku geram la kat kakak tuh! tu yg aku taip ikut suka aku ja! ampun bro kalo si adik ni kecik ati... idup duit banyak pun x guna la kalo x dak restu mak bapak! jaga la diaorang selagi diaorang masih ada.. nanti dah x dak,baru nak nyesal pun da x guna la!

Anonymous said...

Pesan kat kawan tu, ni baru terbace tadi:

Dalam pertemuan kali ini, mari kita mendengar pesanan dan nasihat Luqman al-Hakim kepada anaknya.

Pesannya: "Wahai anakku, hendaklah kamu ingat kebaikan orang dan lupa kejahatan orang. Dan hendaklah kamu lupa kebaikan kamu terhadap orang dan ingatlah kejahatan yang kamu lakukan kepada orang."

Mari kita perhalusi pesanan Luqman di atas.

1. Mengingati segala kebaikan yang dilakukan orang lain kepada kita. Apabila kita ingat kebaikan orang, kita akan berasa kekurangan kebaikan yang kita lakukan kepada orang lain dan kita akan berusaha melakukan kebaikan.

2. Mengingati segala kejahatan yang kita lakukan. Ini supaya kita tidak mengulangi kesalahan dan kesilapan kita terhadap orang lain.

3. Lupakan kebaikan yang pernah kita lakukan. Apa-apa kebaikan yang pernah kita lakukan hendaklah kita lupakan, kerana Allah saja yang dapat menilai apa yang kita buat.

Ditakuti nanti, apabila kita sentiasa ingat kebaikan yang kita lakukan, menyebabkan syaitan akan memaut hati kita dan membisikkan supaya mengungkit kebaikan yang pernah dilakukan.

lebih lanjut baca kat http://www.hmetro.com.my/Current_News/myMetro/Friday/AdDin/20090213094831/Article/indexv_html

A.I.Z.A.T said...

Syima-
Aku sokong 100% dengan pendapat ko..

A.I.Z.A.T said...

Abg Azman-
Btul ar,punca dari parents tapi spatutnye dorang2 ni bole pikir sendiri perangai dorang..

tp tu ar kan,macam2 ar jadi ek skang ni..mm

A.I.Z.A.T said...

Nort-
Aku pun sokong sume yang ko cakap 100%, harap sume amik iktibar ye bende ni..jangan tinggi2 suara kat mak ayah(harap aku pun tak ar ek)..
jaga mereka sementara masih ade kesempatan..tapi nort, aku ade ke cakap cite ni pasal aku??

A.I.Z.A.T said...

Anonymous-
Bagus ar mengingati kejahatan tu tapi kalau ingat la,kalo jenis cam orang yang x pnah ingat camne??
lupekan kebaikan tu betul la, tapi x semstinya sebab tu orang boleh buat kurang ajar dengan kite, kurang2 bile kite baik kat orang, kurang2 nye die baik la dengan kite, bukan nak suke2 maki orang suke2 ati.. xyah la nak tunjuk baik kat sume orang padahal diri tu memang buruk prangai dan terbukti menyakitkan ati orang..
harap sume amik iktibar..

Aizat's life © 2008. Design by :Yanku Templates Sponsored by: Tutorial87 Commentcute
This template is brought to you by : allblogtools.com Blogger Templates