Saturday, May 17, 2008

Jom edit..

Oleh kerana arini aku boring sangat, so aku saja ar nak ajar korang sume teknik mengggunakan Adobe Photoshop dan ianya salah satu cara nak bagi gambar yang asalnya tak ar bape nak lawa atau gambar yang diambil daripada kamera yang kurang berkualiti atau beresolusi rendah..dan seterusnya menjadikan gambar itu sedap dipandang dan dapat dinikmati oleh ahli keluarga yang lain..anda jua berupaya menutup atau cover jerawat atau panau di muka anda jika ada..malangnya setakat ini muka saya tidaklah ada jerawat seperti komeng.eh silap seperti rakan-rakan anda..akan tapi gamba contoh kat bawah ini menggunakan kamera yang sangat high-tech dan tidak seperti kamera-kamera handphone yang lain..haha..gambar ini adalah sumbangan encik Jai yang sudi mengambil gambar saya dengan dan tanpa kebenaran..Trimas Jai..So selamat mencuba..




SEBELUM SELEPAS

*Untuk ''view" yang lebih jelas dan suci, klik kanan pada gambar contoh di bawah dan 'open in new window' atau 'open in new tab'..


1- Buka gambar anda di photoshop

2- Belah kanan sekali ade ruangan 'Layers' bernama 'Background' dan 'Duble Click' di simbol 'mangga/Lock' tuh (lihat bulatan merah)

3- 'Popup' 'New Layer' akan terpapar dan klik 'OK'

4- Sekarang di bahagian 'Layers' anda akan dapati nama 'Background' bertukar kpd 'Layer 0'


5- Klik kanan di 'Layer 0' dan pilih 'Duplicate Layer..'

6- 'Popup' 'Duplicate Layer' akan terpapar dan klik ok

7- Sekarang anda akan dapati ada dua 'layer' iaitu 'Layer 0 copy' dan 'Layer 0'

8- Pergi ke bahagian atas bar menu pilih Filter+Blur+Gaussian Blur (pada masa ini pastikan di 'Layer 0 copy' berada dlm keadaan warna biru"highlight"..klik sekali-1x- pada 'Layer 0 copy untuk pengesahan..hehehe')


9- Popup' 'Gaussian Blur' akan terpapar & pada bhgn 'Radius', tekan 6.0 dan klik ok
(pada masa ini gambar anda akan kelihatan blur)

10- Di atas ruangan 'Layer 0 copy' & dan 'Layer 0' ada 'List box' yang bernama 'Normal'(lihat bulatan yang bawah) dan pilih 'Darken'..gambar dah siap,yahoo..tapi..

11- Di bahagian menu 'File' pilih 'Save As..' dan

12- Di bhgn 'Filename:' anda boleh namakan gmbr tadi sesuka hati anda dan pada
bhgn 'Format:' pilih 'JPEG (*JPG*JPEG*JPE)' dan hanya klik 'OK' dan 'OK' pada 'Popup' seterusnya..sekian

3 comments:

(¯`·.¤º°•O(añ‡Þm‡ñt)O•º¤.·´¯) said...

leh x tnjuk lagi cara2 nk edit pic yg best...cm cr p'gunaan brush...

n@m@n said...

ada ebook dia ker?

A.I.Z.A.T said...

snang je gune brush tu.hehe. memula awk kena ar donlod brush.

eh naman-ni sy buat sendri ar, so xde ebook dia.sorry ek

Aizat's life © 2008. Design by :Yanku Templates Sponsored by: Tutorial87 Commentcute
This template is brought to you by : allblogtools.com Blogger Templates