Friday, October 29, 2010

Remaja Zaman SMS


Intro


Kisah ini adalah kisah benar yang dialami aku sendiri, harap rakan-rakan blogger dan pembaca blog mungkin boleh ambil sedikit iktibar dari cerita aku ni..


Mula cerita


Semalam aku dapat miss call, tah dari sape tah, nombor fon yang aku tak save, ad ear 2, 3 kali dia miscall. Jadi, aku pun ingat ade kawan-kawan nak bergurau ke. Aku sms la gitau ‘jangan main miscall org, tak baik!’ dan aku mentioned gak yang zaman skang ni orang dah tak main miscall2, kalo tahun 2001 dlu ade ar.


Then tuan punya no’ tu pun reply, gtau dia salah tertekan nombor cmtu la.. tapi dari cara dia taip sms tu (ejaan & shortform merapu yang aku tak paham) membutkan aku tau dia budak sekolah, aku pun takdela nak layan sebab tak kenal, lagipun tak pnah aku layan sms dari orang yg aku tak kenal.


Tapi tah camne, sedang aku melayan internet kat umah, budak yang memperkenalkan diri dia sebagai Izan tadi sms aku lagi (even aku tak reply sblm tu, dia tanya nama aku sape?), dan kalini dia tanya lak, sms dia lebih kurang camni, - “boleh kenal ke??”.. Dalam hati aku, what the hell?? Dalam benak fikirian, terpaku seketika sebab bila pikir budak sekolah yang tah bape umur, tanya camtu..


Aku tak layan sms dia, tapi budak Izan tu sibuk sms tanya bole kenal ke, umur aku bape la, then dah 30minit pastu aku sms untuk mendapat kepastian (even aku memang teka yang dia budak2 skolah dari sblm tu), then dia reply - “aah, skolah lagi”, hahhahahahhaahhahahhahaha(aku gelak dalam hati, well..btol aku teka)..


Lepas tu aku tanya lagi, bunyi sms ak taip tu lebih kurang “tak tdo ke, esok nak skolah?”, dia reply “saya skola petang sok” dan dia tanya lg umur aku bape, ape la budak ni, dah ar tak kenal, keco nak tny umur bape.. ok k, sebab aku gtau ni bertujuan nak tanya korang sume, ape pendapat korang pasal ni??


Soalan-soalan & penerangan untuk korang


Pertamanya – ape nak jadi ngan budak2 skola terutamanya budak pempuan zaman ni.. dia confirm tak kenal aku, lagi sms tanya nk bekenalan?? Dah kol 12 lebih kot (am ye, bkn pm), sok dah ar skolah, daripada main handphone baik gi wat homework ke pe..ini sebok nak berkenalan, nak main handphone je kojo ekau..


Kedua – korang boleh tak bayangkan kalo aku ni bukan aizat, bukan aku.. if aku laki yang ada potensi amik kesempatan kat budak camni, camne?? Mmgla memula sms, pastu jumpa-jumpa, pastu dah kena main camne? Sape susah? Kalau pregnant camne? Then kua la kat paper, ‘bayi kena buang’, ‘remaja dirogol’ or what so ever.


Ketiga – kalau aku ni orang yang deal untuk human-trade (pemerdagangan manusia) camne? mau kena culik lak budak ni, bawak gi Negara lain then jadi pelacur ke pe, masa tu sape susah? Baru la nak ingat mak bapak bagai..ish ish..geram btol aku ngan budak-budak remaja zaman skang, BODOH TAHAP MAKSIMUM!


Keempat – Bayangkan budak pempuan tu sms kat laki gatal dari Lombok, then bole la laki kimak dari Lombok tu ngorat, pastu bawak lari pempuan Malaysia gi sana, pastu nyesal lari ikut jantan Lombok, pastu baru nak ingat mak ayah, pastu tepaksala kita baca kat suratkhabar atau tgk news pasal Pengerusi biro UMNO- Datuk Muhammad Khairun Aseh setelkan hal camni..


Kesimpulan


Kes-kes atau isu yang aku taip kat atas tadi bukanlah isu baru atau isu terpencil.. ini smua kes lama yang sentiasa berulang dan akan terus berulang kalau masih ada yang taknak sedar.. dan yang penting, kita berbalik pada puncanya, apa dia?? Puncanya ialah remaja zaman ni memang ada hobi untuk ‘cari penyakit’, setuju ke??


Satu perbuatan yang mudah, dilakukan tanpa akal fikiran, jelas membawa padah.. jadi kepada yang ada ahli keluarga, anak-anak dan sebagainya, minta beri pendidikan yang baik serta contoh tauladan yang bagus pada mereka..orang selalu kata “pandai buat anak, pandailah juga nak menjaga”.. harap tak ada lagi ‘Izan’ dan sekalian Remaja Zaman SMS lain diluar sana lagi..sekian


Salam

8 comments:

Ayuraza said...

weii..
aku la ngat lagi x??
msti da lupe..hehe..

A.I.Z.A.T said...

uiii,
sape ni? aku mana ni?
akusape ke? gtau ar..
aku da lupe ar Ayuraza..

sha89 said...

iskk2 budak2 zaman skrg ni mmg agak mengecewakan aku...xsama mcm zaman dlu...

aku rase kn, budak tu boring tahap dewa kot tu sbb die msj org yg die xkenal haha..;p

mendatak hijau said...

AIZAT>>>>> Izan tu xpikir mcm yg ko pikirkan tu..tu pasal die relaks jeeee....

A.I.Z.A.T said...

sha89 - tu ar kan, skang ni budak2 dah jadi tahpape..tak reti respect org pastu tak reti guna otak..hmm

A.I.Z.A.T said...

mendatak hijau - tu ar, nama pun budak2..mmg takde makna ar nak bepikir (tapi tak sume ye camtu!)

Encik NoRT said...

uishh..masih beringus..hahahhaa

A.I.Z.A.T said...

Encik NoRT - tau tak mengapa;)

Aizat's life © 2008. Design by :Yanku Templates Sponsored by: Tutorial87 Commentcute
This template is brought to you by : allblogtools.com Blogger Templates