Wednesday, July 15, 2009

Sapa Tak Berbulu beb

Assalamualaikum wbt, salam sejahtera, good morning;)

Aku rasa dah lama tak update blog ni,hehe. busy sket lately;) busy ek, bukan busy body.. aku mintak maaf kat kawan2 blogger sume sbb x smpat singgah blog korang n meng'komen, nanti ada masa, Insyaallah..'skang kol 6.40am, hari rabu.. kang kol 8am aku dah kene ada kat hospital besar KL, bapak aku ada appointment, check darah and so on..

Penat gak kalo gi hospital pepagi ni, sana parking dah ar susah, kalo ade pun jauh nak mampos dari tempat bapak aku nk jupe doc tu..tp xpe, xde hal, kire halal je ar, ni pun tanggungjawab.. Tapi aku bukan nk cite pasal tanggungjawab, atau pasal bawak bapak aku gi hospital(ada ar sket)..

Aku nk cite pasal situasi semasa bapak aku skang.jeng jeng jeng.. tahap kesihatan bapak aku, dah stabil, Alhamdulillah, kakak aku yg jaga dia kat ampang, dari bln 11 tahun lepas kalo x silap, dari masa dia dah start nazak sampai skang dah ok!!..

So, badan dah sihat, hati dah senang, maka bermulalah episod LUPA DIRI Bapak aku.. kenapa aku cakap lupa diri? emm, camni, sape yg penah baca pasal bapak aku sebelum ni mesti dah tau sejarah dia sbelum dia sakit..

Dia tinggal ngan bini baru dia kat Jugra sebelum ni, TAPI, masa dia dah start sakit teruk gila, sampai tak boleh nak jalan(sbb kencing manis), nak bercakap, nak makan sume xle, sbb dia dah teruk, baru la dia call akak aku mintak tolong.

Masa call tu dia cakap kat akak aku dia just "nak hidup", kira dia nk akak aku amik dia bawak gi HKL..tapi dalam masa yg sama bini dia kt Jugra tu, tak bagi akak aku datang sana, betapa ironiknya situasi masa tu..

Tapi lepas ade sorang kawan bapak aku yg dikenali sebagai Uncle Syamsuri, ikhtiar dan paksa gak nak bawak bapak aku dari Jugra, pempuan tu xle buat apa, sbb dia dah ar xnak jaga, bapak aku dah nyawa2 ikan, sedap je xnk bagi datang..Kimek!!

Akan tetapi, tu hanya 0.01% pengorbanan yg akak dan adik bradik aku yg lain buat kat bapak aku..yg lain xyah cite, sbb tu dah tanggungjawab kan..hehe..jadi, ape pendapat kawan2 sume, kalo skang ni sbb bapak aku dah SIHAT, dia nak balik Jugra, tinggal ngan bini SETAN' dia tu..

Kalau korang berada di tempat aku, atau lebih2 lagi di tempat akak aku, ape korang nak buat? korang nak bagi free2 bapak korang pegi sana atau camne? bebulu ke x? emm, itu la yg aku rasa skang ni..BEBULU, BENGANG, BENGKAK dan lain2..

Berbaloi ke nak lepas camtu je? pastu lak aku nak tanya korang lagi, kalo masa bapak korang sakit, dia dok ngan korang, ialah korang jaga dia, tp takde lak amik duit pencen dia(yg x seberapa tu).Taopi satu hari korang tau bapak korang punye la sial, bagi duit kat pempuan yg x penah jaga dia..

Sekali lagi, ape korang nk buat? macam bapak aku ni, dia siap ckp "kesian" kat pempuan tu, yg orang lain ko x penah tanggung, bagi duit selama ni xde lak ko nak ksian.. aku bkn la nk ckp pe, tapi spanjang dari tahun 1990 sampai 2009, aku skola rendah, menengah, kolej, satu sen babi pun bapak aku x penah bag..bagus x??

Skang dia nk ksian kat orang. magic X? aku memang bebulu tahap gaban skang ni, namun dalam situasi camni, aku xde hal nk anta dia g spital, ke ape lancau, yg penting aku buat part aku.. dan aku kesian kat akak aku yg penat jaga, abis duit sume..

So tolong ar bagi pendapat ke nasihat kat aku, sebab aku sangat tension yg amat sangat, rasa cam nak tinju muke orang pun ade..inilah nasib, nak xnk, kene terima dengan redha, dan tolongla doa2kan bapak aku, moga tertutup pintu hati dia untuk tak balik Jugra..

Tapi kalo hati dia sendiri nak, tak dapek la sapo2 nak tolong.. sekian

15 comments:

hajarus said...

salam aizat...
wah... klu jadi suituasi cam tu k.hajar pun bengang... banyak cantik muker mak tiri aizat tu.... time ayah aizat sakit langsung takmau jaga... pastu senang2 jer ayah aizat bagi dier duit...

anyway... k.hajar doakan semoga ayah aizat tukar fikiran xbalik ke Jugra tu... klu la ayah aizat balik juger tak tau la aper nasib dier kat sana.... & doa k.hajar semoga mak tiri aizat tu dapat la petunjuk dari Allah....
AMIN...

Aizat banyak2kan bersabar yer... Allah sker kat orang yang sabar... samer2 kita doakan untuk ayah & mak tiri aizat tu yer....

joegrimjow said...

ishhh
selisih malaikat 44

senyum je kat die

NoRT said...

Jat...moga sehat bro.. Dlm surah Yassin,ada 7x perkataan MUBIN kat akhir ayat... hang try baca...setiap kali jumpak ayat tu,hang mintak..niat la dlm ati apa yg hang nak slama ni...mintak dpermudahkan urusan hang.. InsyaAllah Jat... "Dia Maha Paham..." Minta ayah hang terbuka ati dia n sedar apa yg dia da wat...ni kes dia kna pngaruh org baru dia tuh!..

chichi said...

sabarlah bro. maybe ada hikmah di sebalik semua nih. mungkin ur dad tak mintak pun nak jadi camni and maybe jugak ada something yg buat dia jadi camni. ppl can do so many things kan? i agree with nort, byk2 ah doa mintak pintu hati ur dad terbuka utk family. hopefully gak dia tak balik jugra. tapi kalau dia tak balik pun, u still benci dia kan? so camne? :( i hope Allah lembutkan hati u jugak :) amin

nURmALa mAZLan said...

oit...
bahasa menunjukkan bangsa..
tapi akak faham ngan perasaan kau tu. bkn kata kita nak berkira ngan bapak sendiri kan tp cam ada sikit terkilan betul x?

kalau akak, akak cakap kat bapak akak tu apa yg akak x puas hati
biar dia tau apa yg ada dalam diri anak2 dia. pas dah cakap tu, terpulang kat dia nak kesian kat anak2 dia ke atau nak kesian kat bini setan dia.. umur dah banyak kan..dah boleh fikir

p/s:kau ni tipu kan.aritu kata nak online YM...cet~ sampa MJ mati kau x online kan..huhu~ msg pon x balas..benci

Jade said...

sabar je la..
ade hikmah di sebalik suma tuh..
kalau skrg ni aizat ckp ape2 pun, bapak aizat sure tak terima.. sbb hati die masih ade dgn wife die tuh..

kalau akak kena cm tu pun akak berbulu jer.. tapi apakan daya.. kita kena berserah je la..lagipun dh t/jawab n amanah kita utk jaga ayah kita..

or lebih senang aizat face to face ngan bapak aizat.. itu lebih baik.. w/pun die org tua, x semestinya ape yg die buat sumanye btul n tak semestinya kita yg muda ni x bleh nk bersuara..

Hidayah said...

aizat,
akak rasa pun patut aizat make things clear..berterus terang kat dia apa yg aizat tak puas hati..
kekadang org yg dah tua ni plus plak dh sakit2 ni, diorg tak bley pikir ngan betul..diorg tak bley nak timbangkan sesuatu perkara tuh..
tapi cakap elok2 la..bg sampai dia paham.
bg smp dia sedar..insayaallah..

iRiSS said...

well..is up to yr dad. u can't force him eventhough he's yr dad. just try to talk with him, gv opinion. maybe it could help. hopefully, he's doing well soon!

Cybernetics Mind said...

org yg sentiasa diuji..
adalah org yg disayangi ALLAH..

bukan namanya manusia...
kalau kita tak diuji...
itu lah fitrah manusia..

walocanepon....
bapak is still bapak..
no matter what...

ngkorang adik beradik..
buatlah semayang hajat ker..
apa2 yg patut...
Insyaallah...
Allah akn sntiasa bersama hambaNYA

aku perasan..
ramai kkwn kt sini
soh ngko bincang ngan bapak ngko
tapi aku tahu..
semua tu ngko dah buat...
kalo tk, tk kan ngko still hangin..
the best thing...
kembali kpd PENCIPTA..
serah segalanya pada DIA..
doa...doa..doa..doa and doa..
jgn putus harap
tk hari ini, mungkin esok
tak esok, mungkin lusa,
tak lusa, mungkin tulat..
InsyaAllah dia berubah

DilOt said...

dilot pernah gak dgr mcm ni...tp bile di siasat...bile ditanye...bile di kaji..rupenye kene buatan org..atau gune2...

cube gi berubat, DOA atau wat solat hajat...
mohon kepada DIA...

ViLdA FiDa said...

encik Aizat yg cumel lagi cute..

Maybe bpk ksygan ko tu buat gitu ade sebab..nak tau sebab ape???

1-sebab die syg kt mak tiri ko tu..
2-ntah2 dh kene mandrem x??(hikhik..aku mmg jahat sket..)
3-mgkn bpk ko pk korg adik bradik dh idup senang,leh sara diri sendri..so,die xnk nyusahkan korg kot..tu psl die nak dok lagi ngan mak tiri ko tu..
4-whatever pun die ttp bpk ko kan...

so,ko kene hargai dia selagi dia masih bnapassss...

Pasal mak tiri ko tu mmg xpatut la die wat gitu..TAPI mgkn die xnak laki die tu rapat ngan anak2 die.Yelah,takot la kot2 laki die tinggalkan die lak..ngikut anak2.Biasalah org tua...
Senang2 ko sound je la mak tiri ko tu...Hiii,geram lak aku...

Ape pun bro...hargailah bpk ko...

rudy syah said...

Jat, abg sokong ngan cadangan Nurmala Mazlan tu..

Ko face to face je ngan abah..

Bkn ko x biase buat...

Ni bkn nak suh kuang ajar, just bg sedar je abah tu...

Korg adek beradik yg jg abah siang malam. Dari abah ade kaki smpi kene potong kaki kengdian ade kaki balik (kaki palsu).

Last2 duit pencen abah, buta2 bg kat bini diew kat Jugra tu...

Dulu kate nak ceraikan??

Ape kes??

Mmg sah abah ko dah kene magic...

n@m@n said...

sabor eh ..aku nak taip pjg2 pon tgk kt atas tu dh berjela ...ape2pon ingat yg dia tu bapak ko je...kita ada tanggungjawab..semoga segalnya akan menjadi lebih baik..

syamim said...

hai bro...
this is the first time i see your blog...
nice huh...
very nice...
well.. how long you have start this blog???

mRs.aJaQue said...

in ur case..
lbih baik refer pada yg lebih pakar..ustaz or org alim..
tkut terkena ap2..org skg ni xleh nk caye sagt..
sal mak tiri tu plak..
bio je dier bgitu..jnji tak kaco idup ko..lg plak..TUHAN maha kuasa..
sok2 dier lak rse balik

Aizat's life © 2008. Design by :Yanku Templates Sponsored by: Tutorial87 Commentcute
This template is brought to you by : allblogtools.com Blogger Templates