Saturday, May 9, 2009

SELAMAT HARI IBU

MAK AKU

Esok, 10 Mei 2009..hari Ibu bakal disambut, meskipun begitu adik beradik aku dah sambut harini, hehe, saje advance 1ari. Bersempena sambutan hari Ibu ni jugak ar aku post entri ni, saje nk cite pasal emak atau ibu, atau mama, atau ummi atau apa saje asalkan pempuan itu yg lahirkan korang..


Entri ni bukan dibuat untuk meraih simpati ke kesian ke ape ke, cari publisiti sume x main ar beb, moga apa yang baik dijadikan contoh dan tauladan dan apa yang buruk, amik ar iktibar dan sedar diri memasing ye..


Bile aku masuk skola tadika tahun 1990,masa umur aku 6 tahun, bapak aku dengan ‘baik hati’ belah tinggalkan aku, mak aku dan famili aku kat Kg Baru..die ni Polis, die pindah kat balai Gua Musang..


Time ni, aku tak bape phm lagi..patut ar susah ak nk jupe bapak aku, baru tepikir skang..hehe, tapi aku bukan nak cite pasal bapak aku, saje nak cite nape aku sentiasa sayang mak aku..tapi siapa x syg mak sendiri? Sila Angkat tangan!! Tapi ade gak kot, hehe, tu special case, lain orang lain cite..


Maka tanpa disedari, kisah hidup aku bermula di sini.. oleh kerana bapak aku belah, dan lupe anak bini, mak aku ar yg tanggung famili sume, dia keje kat The Mall, jadik ‘house detectif’ atau ‘HD’, keje yg memerlukan die berdiri berjam-jam, start kol 9 pagi sampai ar 10 malam..


Memang penat sangat la kot keje berdiri ni, dulu lepas abih spm, aku penah keje ‘waiter’ kat satu restoran kat Kerinchi ni, kene berdiri gak, penat oo.. aku keje 1 tahun je, seksa gak ar.. tapi mak aku keje camtu lebih sepuluh tahun, selambe.. tapi dah 4 5 thn gak ar benti, kire bersara ar even x dpt pencen..


Bukan senang nak jadi mak aku, bukan senang bila sume tanggungjawab dibebankan atas seorang ibu ni, dah ar aku ni cerewet masa dlu(skang pun masih camni, tapi dah kurang), taknak makan itu, xbole makan ini, xnk camni xnk cmtu,heheh..


Dulu stakat kene maki hamun ngan mak aku kalo ade bende tu kire standard ar, ye ar, die baru balik umah penat2, tengok umah bersepah, mau x hangin satu badan,huhu.. so untuk mengelakkan dari kene marah, aku slalu buat2 tido awal sblum dia blk, tapi slalunye dia tau aku blm tdo..hahahah..tapi aku x marah pun, aku paham ar nape mak aku camtu.


Tapi bagus gak bile dah lali ngan bebelan ni, sampai skang kalo ade org nk lecture aku, mau aku lecture dulu kat org tu.hahahahahaha..Dalam tahun 1993, aku rasa thn tu agak susah, sbb mak aku dah xle amik duit sewa rumah kat Tmn Koperasi polis, umah ni kalo x silap, nama mak aku, tapi bapak aku jual tanpa pengetahuan..


Dengar cite, bini no-2 die suh jual, standard ar kan, jeles..tapi nk wat camne.. Aku ngan abang Fezz aku kene ar tumpang mandi kat umah jiran, dpan umah aku, nama makcik tu Mak Ros, die ar tolong bagi gune bekalan air..malu oo.. pastu pepagi, aku akan tolong mak aku buat ‘operasi’ angkut air, untuk masak, buang air dan lelain..penat gak, masa tu aku darjah 3 je beb, mybe pasal tu penat.huhuhuhu..


Kalau aku ade video kamera, dah tentu aku rakam time mak aku kene angkut air dari rumah jiran kat dpan umah, banyak trip lak tu, sebelum die gi keje dia akan buat sume tu, mmg ar dkat depan umah je, tapi tu pempuan, dan sanggup gagahkan diri untuk semua ni..


Tapi skang, bapak aku dah ade ngan akak aku kat ampang, akak aku ar yg jaga dia, mak aku lak dah kawin lain, tinggal kat kg.Baru gak.. kalo cite pasal bapak aku, aku dgn rela hati dan kira halal ar, maafkan sume dosa2 dia yang bertan-tan kat aku, semua orang buat silap, tapi tak smua org ade peluang memperbetulkannya, jadi kene ar terima takdir..


Sempena hari ibu ni, aku nak ucapkan SELAMAT HARI IBU untuk mak aku, Azizah binti Mohamad, sebab sentiasa jadi mak yang baik dan sentiasa jaga aku dari dulu sampai skang, semua jasa2 dia akan dikenang hingga akhir nafas ini, dan setiap masa aku takkan lupa, Insyaallah..amin amin ya rabbal allamin..


Salam

12 comments:

Mr. Azman @ Kreuger said...

wah bagus le beb kalau hang menghargai jasa mak hang.. perkara yang lepas jangan diungkit dalam ni.

jangan letak perasaan dendam. aku paham macam mane perasaan nko.

ok ok.. aku pon nak wish selamat hari ibu untuk mak hang dan semua mak yang ade kat dalam dunia ni.

jangan lupe sedekah Al-Fatihah untuk aruah mak aku.. heheh thanks~
*bukan mintak.. seikhlas hati :D

Ai Adachi said...

muka en.aizat byk ikot muka mak en.aizat(wlopn pic dr side tepi)

hehe..anak mak.

NoRT said...
This comment has been removed by the author.
Ryehanna said...

ermmm...
bila aku nak jd pemaaf pada bapa sendiri...

haih.

btw, very inspiring entry.. :)

YoYo said...

adoiii.. saba byk2 Jatt.. setiap keburukan terpalit kebaikkan kan?? e2 sume kenangan dan memori camtu akan buat kite kenang 1mase nanti.. boleh jadi ikhtibar pade org lain gak.. take a very gud care of ur Mak, Jatt..

slamat hari ibu to Mak Jatt..

arnamee said...

salam..
bguih2..;)

GADIS yaya said...

your mom look exactly like you. awww, comel gila.

p/s ; open your ym. i leave an offline msg. explaination

ko paham! said...

ibu,... ibu... engkaulah ratu hatiku,.. hahaha~ xde kaitan langsung dgn citer ko,.. tp, mksud dier smelah kan..

naddysh said...

slmt ari ibu untuk ibu kamo~

untuk ibu daku gak!

MarLadyD said...

slmt hari ibu utk ibu aizat.semoga terus hargai jasanya...amin..

»Tä§häbellä« said...

Selamat Hari Ibu untuk mak bro aizat..semoga dia sentiasa dilimpahi rahmat..ingat!!selagi ada kesempatan ni jaga mak bro bebaik key..:)

Fizz said...

Selamat Hari Ibu untuk bonda bro aizat.. :)
Semoga dia sentiasa sihat hendaknya..
InsyaAllah...

Aizat's life © 2008. Design by :Yanku Templates Sponsored by: Tutorial87 Commentcute
This template is brought to you by : allblogtools.com Blogger Templates