Tuesday, May 26, 2009

KAWAN KAWAN MASA KECIK

Time aku tulih entri ni - jam 1.16am, selasa, 26 mei 2009,

INTRO

Bertemu lagi kita semua dalam rancangan ewahh ewahh..hehe..saje je memain. agak penat sebnanye, penat main futsaL kat Setapak tadi, oleh kerana tadi cukup2 10 orang yang datang, maka harini kene main 1jam tanpa henti..penattttttttttttt sgttttttttttttt.

TRIBUTE TO RUSDY

slalunye, ade ar dlm 13, 14 orang, arini ramai yang takde, hampeh btol, pastu lak ade sorang member ni BIKIN PANASS je, memule aku msg ajak main ftsal, dia kata takde sen, pastu ade member lain offer nak belanje futsal, ckp baru lepas makan lak, xpe lagi, pastu abih ftsal td aku nampak lak die lepak dkat2 kdai aku minum..bebulu je beb, biasa ar kan, NAK SERIBU DAYA, TAKNAK SEJUTA DALIH!!!

SAKIT PINGGANG

Eh, jgn riso, aku x marah, nak watpe marah2, bkn ble dpt duit pun.heheh. cume tadi aku main futsal dlm 30 minit, tetibe je sakit pinggang gile babi, kaki kiri dah x bape nak best, nak keluar, takde sape lak nak ganti, haram, so tadi bnyk jalan kaki jela.hahah..

Bukan sengaja nak melukakan hati rakan sepasukan tadi, tapi dah mmg sakit pinggang yang teramat sangat, so kalo passing bola melebihi 2km sejam, takdo ar den nak kojar, hahah.. dah ar tadi pembahagian team tidak memberangsangkan.

KAWAN NAMA BADRILL

Tadi, kawan aku bernama Bad, join skali, sebab die nak launching kasut adidas yang baru je dibeli semalam dengan harga rm112..die bejaya membuat opening score utk game tadi, kire ok ar tu, kalo Bad xde, mau ade 9 orang je, hampeh.

LAPORAN FUTSAL

Setelah beberapa penukaran antara pasukan, barula team aku berjaya menyumbat beberapa gol sekaligus memecah dominasi team 'jahat' itu. aku main futsal ni ngan brader2 yang bekojo di Corus Hotel kebanyakkannya. walaupun aku x penah bekeje kat situ, tapi ak knal sgt dorang ni.

Dorang ni sume jahat2 belaka.ha bengang x? hehe. xde ar. dorang ni kebanyakkannya berumur tua sket dari aku, meskipun begitu, dorang ni best, x pnah marah2, dan slalu supportive even aku mmg hampeh time ftsal.

Aku yang mmg semulajadi lebih selesa berkawan dgn mereka yang lebih tua berbanding mereka yang muda, kerana golongan yang lebih berumur, slalunye lebih rasional, kita akan cuba hormat mereka tp dalam masa yg sama, dorang pun sama hormat.

Tapi tak bermaksud, yang lebih muda tu sume kurang aja, ade gak yang bebaik, cume ade segelintir, contoh cam budak yang masuk blog ni, pastu komen kuang2 aja. yang tu contoh ar kan, sbab orang yang lagi tua takkan wat camtu, stakat ni takde lagi ar.

KISAH KAWAN KAWAN

Jika berbalik kepada sejarah dalam tahun 1990-1996, aku mmg ramai kawan yang lebih tua, masa aku darjah 4, kawan2 aku sume dah form 3,4,5, sebab tu ar bile aku da besa sket, aku da x bape nak ade kwn kat Kg Baru sebab dorang sume da kawin, heheh..

Aku ingat lagi, dlu masa darjah 5, aku slalu teman kawan2 aku yang dah skola menengah gi isap rokok kat tepi sungai klang, skang da jd highway AKLEH,hehe. tugas aku ialah memastikan line clear dari ibubapa dan penduduk sekitar..

IKLAN : AKU TAK HISAP ROKOK

Walaupun aku ialah tukang 'coverline' yang sukses, sehingga kini, Alhamdulillah, aku tak hisap rokok, sebab kawan2 yang lagi tua dari aku tu sume tak penah galakkan, ha terer x?

SAMBUNG CERITA TADI

Mencabar gak tugas aku tu, selain tu, aku juga selalu join budak2 ni main bola, main lelayang, gasing, basikal, Tamiya, burung plastik yang kene sambung2 tu, perang mercun ngan bebudak kg sebelah masa bulan puasa.

Masa bulan puasa, ade ar 2 3 org budak2 geng aku ni, keje kat surau, ala tolong susun2 kuih, hidang air utk jemaah lepas trawih, walaupun aku x dapat gaji cam dorang, tapi aku tolong gak sebab bnyk aktiviti dianjurkan rakan2 aku masa tu.

Antaranya, main nyorok2 bawah surau, tolak troli kayu besar gile, gi amik cerek air berisi teh, nescafe dan milo kat rumah orang buat air, xpun gi amik nasi, kuah lauk buke puasa kalo ari sabtu, best oo. ingat senang ke nak tolak, kadang2 tayar troli tu gile, so senget2 ar bile tolak.

KISAH 1

Ada skali tu, kawan aku sudah kasi tumpah kari masa tolak troli tu, dah ar kat dpan umah orang yang masak tu, nenek tu lak nampak, ape lagi, menjerit ar dia "hoiiiiiii, ko kasi tumpah kari tu ye?". nenek yang dah arwah tu maki kitorang, tapi best, die bkn ble kejar pn.

Dah tau tanah dpn umah bnyk batu, xnak tumpah, simen ar xpun tar ke ape.hahah. ape ar. best ar time bebudak dlu, nak nak bulan puasa, ble jupe kekawan, ble ngorat awek2 blk tarawih, bleh lobangkan baju melayu budak kg sebelah time perang atas benteng tepi sungai.

Ble balik lambat sampai kene marah ngan mak.hahha, yg ni x bape best. budak2 kg baru masa tu, lebih2 lagi kg tmpat aku tinggal masa tu, nama die Kg Pindah, kat situ best,ade padang bola, kekadang, time trawih, kaki2 bola yg kronik akan main bola walaupun gelap.

KISAH 2

Ade ar adik beradik ni, dorang pn lagi tua pada aku, dlm 5 6 tahun beza umur, dorang dikenali ramai kerana slalu pegi surau, pakai baju melayu sepasang, canggih kan? dorang ni selain jemaah surau, mereka juga 'jemaah' yang isap rokok kat benteng sungai, pastu suh aku cover line.

Nak dijadikan cite pada 1 malam di bulan ramadhan, tahun 1996 tak silap, tengah je leka main bola dalam gelap2 tu, bapak kepada adik beradik tadi lalu tepi padang bola, hampeh, bapak dia nampak lak tu. terus takde main bola esoknye.

Ohh ye, adik beradik tadi ak blm gtau nama dorg kan? nama abgnya Hud, dan adiknye Fairus, selain itu ade gak ar nama2 seperti Acit, Rauf, Rudy, Fahmy, Rino, kerol, alip, yus, bad, bakhtiar, lokman, mamat flet, sani, dan lain2 nama kampung tipikal yang lain.

Zaman 'kegelapan' aku masa tu sangat indah dan takkan bole dilupakan sampai bila2. selain main bola dan mercun time tarawih, ade gak aktiviti hasad dengki yang lain, antaranya ialah "membakar langsir rumah bakhtiar yg teletak di tepi padang".

KISAH 3

Haa, panjang kan?? bkn apa, ade 1 kjadian tu, melibatkan kawan baik aku sampai skang iaitu Bad atau nama sbnanye Badrill, pda kjadian tebakar tu, aku besama kawan2 aku yang ramai lagi nakal dan brutal, saje ar letak mercun kat bwh tingkap umah sorang budak ni yang benama Bakhtiar..

Nota kaki: Bakhtiar ialah satu2 nye insan yg kukenali, seumur hidupku, paling lambat berkhatan atau bersunat, hahhahaha. aku konpem, die sunat masa dah form 3. ade gosip mengatakan kemungkinan 'area' itu sudah berbulu masa dia sunat.

So Bakhtiar ni tak bape disukai ar sangat kot, so orang lain slalu buli dia, bebalik kepada aktiviti yg panjang namanya tadi, masa tu, ade beberapa kwn yg senior, suh si Bad, bakar mercun katak kat tingkap rumah Bakhtiar.

Bad yang masih junior, mendengar arahan abg2 masa tu, bakar lah mercun katak itu dan tanpa disedari, mercun katak yang telah dibakar, melompat lompat, ye ar, dah mercun katak kan, lompat punye lompat, sudah sampai kat langsir umah.Jeng jeng jeng..

Aku yang melihat dari tepi2 tingkap, sambil standby atas basikal(untuk cabut!!!), terpinga2 bile mercun katak tu membakar sebahagian langsir umah Bakhtiar,pastu cam biasa ar, bapak bakhtiar kua sambil menunjukkan bulu2 di dada yang agak banyak kuantitinye.

Apa lagi, semua kawan2 cergas mengayuh basikal, ade gak yang lari, ada yang menyorok, hahahhahaha. best oo, tp nasib baik ar langsir je tebakar, umah ok lagi.. hahhaha.. yang best tu bile part 'lari'. mencabar..korang penah ke??hehehe

Gosip mengatakan bapa Bakhtiar membuat laporan polis, tapi sehingga kini, tiada tangkapan mahupun pendakawaan dibuat terhadap Bad mahupun kawan2 lain yang bersuhbahat. Jahat btol budak2 ni kan?

Kejadian melibatkan Bakhtiar melibatkan banyak agenda, ade yang dengki, ade yang saje suke khianat kat orang lain, ade yang memang ade isu dgn bakhtiar dan tak kurang yang tak snang ngan perangai dia yang suke meninggi diri, cite nak up je dan sgt poyo.

KISAH 4

Antara isu yang melibatkan aku dan Bakhtiar ialah, pada 1 malam lepas maghrib, aku bersama rakan se kg brnama Acit atau Rashidin, pegi ke umah Bakhtiar, sampai sana, kawan aku suh aku panggil bakhtiar, dan aku laung, "Assalammualaikum, Bakhtiar ar ar ar", ala korang tau ar kan camne bebudak panggil kawan2.

Pada jam itu, Acit nyorok tepi pasu, aku panggil Bakhtiar klua, die tny "Kenapa?", aku diam je pastu, 'gedebak gedebuk gedebik', si Acit belasah Bakhtiar, maka timbullah rasa besalah yang mendalam sbb bersubahat,hehe..

Mana aku tau masa tu, aku kan amanah, aku buat je ar suruhan kekawan.huhu. Pastu baru Acit gtau, bakhtiar utang beli basikal kat acit, pastu x bayar..rasanye ar, tapi pasal duit ar. Bakhtiar ni memang dikenali sebab putar belit dialog dia, so ak x ksh sgt ar die kene pukul, ak pn x bape suke dia.hahhaha

PENUTUP

Banyak lagi cite2 masa aku budak2 dulu, nati ade idea lagi, aku post ar entri lain, ni pn korang dah borring baca kan? ke tak baca? ala baca ar, camni ar.hehe.kesimpulan dari en3 ni ialah, aku banyak kawan yang lebih berumur dan aku senang begitu, sekian.. Wassalam


14 comments:

Anib said...

hahaha..
leh tahan gak nakal lu ni masa kecik ye..hehe
tapi biaselatu..mmg syok pengalaman time kecik2 dulu.
aku pun bila start citer pengalaman dulu2..bila dh syok,susah nak stop.
nak2 klu ade lak member time tu bercerita skali..fuh mmg sampai pagi bercerita.haha

CikdAzz_mulat said...

MAK AIII..
PANJANG JE CITE NIH..


PAPE PON ZAMAN KANAK2 SGT SYIOKKK...

SY RINDUKAN NYE..

NoRT said...

bagus entry nih jat.. pepun,hg mmg best pon...

Hidayah said...

aiyoo..panjang yer citer ko aizat..pinar2 mata akak baca...

Farah Amin said...

bagus gila ar aizat. x smoking :D baguslah dpt kawan2 yg baik hehe

»Tä§häbellä« said...

Huuh!! bila baca kisah bro ni teringat lak zaman kanak2 tasha..zaman tulah yang paling best sekali cuma ader sekali seumur hidup..main pondok2,,main tembak2 dalam utan belantara..main guli hahahaa..tomboyss gilew..kalaulah zaman tu le diulang semuleww alangkan sonoknya..time tu xkenal ngn masalah...skg ni geng semua dah jejauh studi kat semenanjunglah kat swklah..susah nak jumpa dah..:( bilew kol pun diowang akan tanya ko dah ada bfke?? jgn memilih sgt kang jd andartu soalan yg malas sekali tasha nak dengar..

uitzz panjang lak celoteh ciq tasha ni erkk xpe sesekalikan hahaha..

DilOt said...

mak aii...pjgnye cite die...

zaman kanak2 mmg sgt best...sukar dilupekan...

salam kenal...=)

A.I.Z.A.T said...

Anib-

boleh thn ar nakal.tp x ar jht sgt.
huhu.tu ar pasal, bile dah cite, gian jek..taip x igt dunia.huhu

A.I.Z.A.T said...

cik dazz-

ala baca ar, rugi je tulih pepanjang awk x sudi baca;(

A.I.Z.A.T said...

nort-

ape yg bgsnye bro?

A.I.Z.A.T said...

Kak Hidayah-

aa baru ar style smpi berpinau mata.huhu.thanks ek baca(kalau baca ar;p)

A.I.Z.A.T said...

Farah Amin-

wah bgs ek x isap rokok?huhu.. eh awk x baca abih, kwn sy jahat ar, huhu

A.I.Z.A.T said...

Tashabella-

mmg ar, zaman kanak2 sentiasa jadi zaman terbaik, masa tu xyah pikir bnyk bende, xyah pikir nk tanggung diri, xyah pk nk stdy ape, keje ape, best btol..main bola paling best, tghri buta pn dok sbk lawan bola. bestnye..huhu.

ala dik xpe ar panjang, terharu oo ade org komen panjang2 cmni. thanks ye, slalu komen n masuk blog yg x best ni;)

take care dik

A.I.Z.A.T said...

Dilot-

ko x baca ek? penat oo aku karang, baik ko baca..nati aku dah jadi penulis novel tekenal, mesti ko nyesal sbb x komen.hahahah.

mmg xkn bole lupe ar zaman tu..

salam kenal gak.slalu2 ar masuk sini ye.time kasihh bnyk;)

Aizat's life © 2008. Design by :Yanku Templates Sponsored by: Tutorial87 Commentcute
This template is brought to you by : allblogtools.com Blogger Templates