Wednesday, January 21, 2009

KAWAN BAIK VS KEKASIH

Oleh kerana ptg ni (rabu,21 jan) aku boring..so aku saje ar nak cite2 ngan korang..so tajuk die pasal..KAWAN BAIK VS KEKASIH..ok,sume org ada kawan kan??? tapi sume org ade ke kawan yang baik?? yang ada ngan korang time susah dan senang..yang sentiasa paham dan amik berat.. yang sanggup bejaga sampai pagi semata mata nak borak ngan korang?? ade ke kawan korang yang sanggup buat macam2 hanya kerana dia nak korang tau die amik berat pasal korang?? ada?? kalau ada la kan, tolong la jaga perasaan die, tolong la jangan sakitkan ati die, atleast percayalah kat die..bile die susah, jangan la tinggalkan die..aku bukan cakap pasal aku, bende ni general ye kenkawan.. UMUM..isu ni boleh dikatakan sume orang ada pengalaman la kot..ek?? hehe.. macam dialog dalam cite yang aku tgk 3 kali kat wayang aritu, cite die Los dan Faun.. die bunyi lebih kurang camni ar, "zaman skarang ni kalau dapat 1 kawan baik pun dah beruntung, sebab kawan-kawan yang nak melingkupkan tu ramai la"..so ape pendapat korang pasal ni?? stuju ke dengan dialog ni??? ade kebenarannya kan?? cube tgk sekeliling, pikir masak2.. btul ke kawan yang kat tepi2 ko skang tu layak dipanggil KAWAN?? boleh ke korang harap kat die masa ko susah?? rasanya kalo pakwe ke awek, pun tak terkecuali..sbb boifren ke gilrfren pun kawan gak kan?? mmg ar nama pasangan, tapi persoalannya skang..
adakah mereka kawan/ pasangan yang baik??? if u find the right one, stick to them forever.. so antara kawan ngan pasangan.mana yang korang patut lebihkan??? kata ar ko knal kawan dulu, pastu baru kenal couple korang kan..so mana yang patut korang bagi keutamaan??? bagi aku la kan, orang2 yang singkat pemikiran je bole bagi keutamaan kat couple dorang.. bile kite sebut couple ni kan, aku maksudkan yang xde ikatan la..kalo dah bersuami atau beristeri atau tunang mungkin, tu lain beb.. yang tu mmg la patut diberi priority sebab itu keluarga..jgn salah faham ye kawan2 ku syg..hehe..kalo stakat kenal awek/pakwe baru bape bulan, ko nak lupe kawan yang dah bertahun-tahun kenal, kadang2 ade yang sadis tu, kawan dari kecik, pastu ade couple, abis lupe kawan..ko ingat kawan ko tu binatang ke?? bole main sedap je ko blah camtu?? aku memang tak respect ar orang camni..sebab kalo kawan ko tu kawan yang baik, kenapa perlu sakitkan ati die?? selama ni kalo ari2 dia lempang muke ko time jupe, xpela ko nak marah ke ape.. tapi kalo stakat ko cakap ko dah ade CINTA la konon, then ko nak lupe kawan.. pastu ko nak cakap kawan ko tu macam2, ko memang la bodoh..sebab bagi aku, kawan yang baik ialah kawan yang x penah lupe kawan, die ade walau macam manapun..aku sedih la bile bende ni jadi..pengalaman aku dlu ada,tapi lain sket ar.. kawan2 yang konon baik yang aku pecaya dan yang aku susah payah,sanggup pulaukan aku semata-mata sbb girlfren' aku time tu fitnah aku..

So masa kolej dulu, konon ade la sorang budak ni nama die Saidatul Soraya binti ape pun aku xtau,even aku bercouple ngan die.hahah..so 1 ari lepas dlm 3 bulan bekawan, aku dah start boring..well,aku mmg camni kot..die ni kuat nangis, aku lak sensitif slalu..pastu kadang2 aku study,macamano la nak reply sms die ko apo..pastu die call, nangis2..aku ngah stdy, pastu die call nangis2..aku ckp ape sikit, nangis..pendek kata, lagi banyak nangis la dari borak..hahah.. dan lpas tu aku decide, aku dah xnak dengar die nangis..sbb aku dah x tahan..melampau sgt ar.. dan aku ade la cite kat sorang kawan baik aku,die ni pempuan, n time tu, aku gtau yang aku nak blah dari Saidatul ataupun Sai.. aku dah tak tahan, aku tak bole nak serius study..aku nak break la lebih kurang..so kawan aku yang tau pasal hal ni pun, cite kat Sai..si lahabau Sai ni pun bebulu la tau aku nak break, dan mungkin die ni agak bijak mengatur strategi dan die lak tau kelemahan aku, die pun MEMFITNAH aku kat kawan2 aku yang lain, slain kawan yang tau pasal hal ni, aku bekawan rapat dengan 7 orang lain slain tu..kire cam kawan baik gile nak mampos ar, ade 4 laki dan 3 pempuan..Sai buat cite pasal aku mengumpat kawan2 aku kat blakang, aku kutuk itu, aku kutuk ni..pastu macam2 la cite sampai la sume kawan2 aku time tu termakan la fitnah dan kata2 Sai ni,yela kan..die kan kuat nangis, so ape die cite, sume orang pecaya dan lagi tragis, sume 6 orang kawan2 yang konon baik' ngan aku time tu, agak cam memulaukan aku, takde tegur, sume sebelahkan Sai..konon aku la salah..kcuali sorang je iaitu Feiza, die ni laki ye dan dia la kawan aku yang aku syukur sgt ade kawan camni..korang rasa ape prasaan aku time tu?? aku cube explain tapi xde sorang pun yg nak dengar, aku cuba buat mcm biasa, tapi mcamana nak biasa kalo dah aku dah terbiasa ade ramai kawan2 camtu,tibe2 timggal sorang je yang nak dengar.so dimana relevannya bende ni?? sume susah payah aku nak jaga perasaan aku selama ni hilang macam tu je sekelip mata, sume "dah masuk longkang".. kawan2 aku tu da setahun lebih kenal, banyak gak ar aku susahkan diri utk dorang, tapi bile aku susah camtu, zasss..dorang blame aku..kcuali sorang je yang tak penah doubt psl aku.. tapi last2, dorang tau gak Sai buat2 cite pasal aku, sbb bengang aku nak break ngan die.. then kawan2 aku mintak maaf.aku maafkan tapi bile skali je orang tak pecaya kat aku, then sampai mati pun, ko bagi la duit sejuta ke, aku takkan pecaya dah..itu lah aku..so ape moral of the story??? ade banyak moral cite ni, pertama, ade sebab kenapa kite ade sepasang telinga, kiri dan kanan.so kite bole dengar ape yang orang lain nak cakap, kedua-dua pihak..then baru decide nak buat ape..bukan decide dulu, then da lama2 baru nak dengar..yang kedua, jangan la buat kawan baik cam sampah sebab dorang ade hati, yang ketiga, dahulukanlah mereka yang ko kenal die, bukan seseorang yang ko tak bape kenal dan terer pujuk memujuk, ko pecaya je ckp die..

Kesimpulan cite ni, aku saje buat dwi bahasa so sume orang bole baca..bukan pasal aku blagak ke ape nak tulis omputih ye..

"SAYANGILAH KAWAN ANDA SEPENUH HATI SEMENTARA MEREKA MASIH ADA DAN BUKAN SEMASA ANDA TAHU ANDA AKAN KEHILANGAN MEREKA..

LOVE YOUR FRIENDS WITH ALL YOUR HEART AND ALL U CAN, WHILE THEY STILL AROUND and NOT WHEN YOU KNOW YOUR GONNA LOSE EM.."

21 comments:

NoRT said...

salam jat... aku rasa,kawan la paling pnting nak jaga... kalo kita mati nti,kawan la yg nak usung jenazah kita p kubur... sggup susah sng.. huhuhuh..awex plak,time kita senang ni ok la... kalo kita susah? sket sebanyak,ati dia goyah gak la nak tros stick ngan kita.... huahuahua

nURmALa mAZLan said...

kalau akak x pe kan?? sbb akak dah bertunang..huhu~~

Anonymous said...

sprt pnh t'jd kt aku jge kisah kmu neyh...biarlah ia jd pengajaran kpd sume readers...

Frantic Finger said...

sai bodo.
yg ko ni tetibe tringat kt sai nape?
ape daa..tp seb bek saidatul soraya..
aku dh nk tkonpius ngn soraya lg sorg dh td..kehkeh..aaaa xmo ingt

cybernetics mind said...

fuyoooo...
panjang giler entri ni...
tapi..siyes, aku baca smpai
noktah terakhir...

best3....
terus aku tingat
kawan2 lama aku
[masa kat UiTM 1993]
rindu woooooo

YoYo said...

i luv u Bro.. dun wori...
hehe..

aizatbest said...

Nort - Aku sokong ko 300% sbb couple ni bile da break..abih aram jadah sume..bgs ar ko Nort..huhu..thanks wei sbb baca entry aku ni;)

aizatbest said...

Kak Nurmala - ye kak,akak xpe.. sy bagi can la..hahahha

aizatbest said...

Feiza - Aku bkn tibe2 teringat sai ar,saje nk tls..hehehhe..soraya yg tu,ko nye story..xkan ak nak tulis..huhuhuhuh

aizatbest said...

Anonymous - Bagus la kalo bende ni dijadikan pengajaran..moga ramai yg sedar

aizatbest said...

Cybernetics - Thanks sbb baca smpi noktah dan segala tanda2 bacaan yg terakhir..hehe

aizatbest said...

Yoyo - i luv u too sis;)

»Tä§häbellä« said...

Kawan baik susah dicari..n bila dah dapat hargailah diowang sebaik yg mungkin..kekasih tetap kekasih..kawan tetap kawan..kekasih kenalah tema kawan baik saya gak walaupun kawan baik saya tu lelaki...kalau dia x le tema kawan baik saya camna nak jadi kekasih terbaik untuk saya tul x??

Fizz said...

hehe... bace sampai ke tanda " terakhir gak.. lalala.. hehe...

mmg tul arr pe yg aizat cite... hihi.. tapi x tau la pnah jadi kat saye ke x sbb sy kurang bersosial.. so x de la ramai kawan n kawan rapat.. tp dpt rasekan mcm mn yg aizat citekan tu.. kawan lupe kawan mmg seringkali t'jadi kat sume orang.. mmg susah nk cari kawan yang sebaik-baik kawan.. kalau ade kawan yang ingt kat kite tu kira beruntung lah dari x de..kan? so kite kene lah hargai sebaiknya mahupun hanya seorang kawan..

Mr. Azman @ Kreuger said...

huhuhuh.. aizad... daripada apa
yang aku paham laa kan... ni konflik
biaser la... tapi sebelum tuh..
nextime aku mintak hang buat
perenggan... miahahaa... semput aku
bace weh~

ok la aizad citernye macam ni la.
Base on aku punye pengalaman ni,
antara kawan dan kekasih. of course
la kawan kite tu akan lebihkan
kekasih die daripada kite, walaupon
die tuh duduk serumah dengan kite.

untuk seorang yang normal. die
akan pilih kekasihnye untuk
beberapa aspek. lagi-lagi kalau
kekasih die tuh bakal menjadi
wife/husband die...

dalam masalah ni, nko tak bleh
nak salahkan die beb... nko kene
paham. die pon mesti pikirkan mase
depan die... takkan sampai bile
die nak life bersama ngan kite...
die pon ade perasaan gak.

dalam konteks ni laa kan... aku
rase nko dah mula rase kehilangan
member satu persatu kan???

haha... aku dah alaminya. so aku
pon tak marah kat member aku.
sebab sekarang aku dah paham. aku
jugak perlu meneruskan life aku
sebagai seorang manusia normal.

so kepada member aku tuh... aku
mintak maaf la... sebab sekarang ni
aku dah kurang dengan nkorang.

perkara ni sebenarnya melibatkan
soal masa depan. kalau nko terasa
kesunyian... dan rase macam loney,
itu tandenya nko tuh dah nak dekat
sampai seru... miahahahaha...

eh betoi aku cakap ni... caye la..
tak lame laa tuh. weh.. nko ade
dah ade wek ke? keh keh keh...
ok la oit... aku nak callow dulu.

nanti free aku singgah lagi ok~
take care.

JuiCe said...

sedih r citer adik ni..ngeh3....tp pengajaran cerite ni mendalam...bgus adik...hehe

aizatbest said...

Tashabella - sy sokong pendapat awk psl kawan baik ssh dicari tu.. tp nk cari kekasih yg memahami slalu tu ssh ar..thanks 4 ur comment,daa

aizatbest said...

Fizz - mcm yg sy tulis slm entry tu, x kire ramai ke sikit kwn tu.. kalo ade 1 kwn baik pn,awk jg ar die sebaik mungkin..emm..hargai die sementara masih ade kesempatan

aizatbest said...

Abg azman ishak..heheh,ok ok.. next time aku buat k perenggan,khas utk ko baca,haha..

kalo awek tu serius,pstu ade lomg term planning dlm idup,sure la kene lebihkan die.yg ni aku sokong..

ak blm lg ilang member stakat ni, hope xde ar..huhu..

xpe,member ko da maafkan ko.. aku tau,wakakkaka..

ak belum smpi seru ar,kojo pn tak lagi,nak kawin apo..huhu, awek pn xde sbb aku FOBIA..hehhe.. one fine day maybe,Insyaallah..

thanks ek komen pepanjang kat sini, terharu aku oo..sob sob..

take care bro

aizatbest said...

Kak Juice - sedih ek?hehe..time kasih sbb komen dan puji ye kak.. harap sume org amik iktibar,daaa

Anonymous said...

hye aizat...
sowi 4 evrything...tp last2 org pn trkn bnde yg sm gak...dipinggir, dipulau n ditinggalkn kwn2...
br org tau caner prasaan aizat pd ms 2...
br bc jer entri nih...
sowi agains dear...

Aizat's life © 2008. Design by :Yanku Templates Sponsored by: Tutorial87 Commentcute
This template is brought to you by : allblogtools.com Blogger Templates