Saturday, December 13, 2008

SMS dan teknik reply yang membunuh

Harini ari sabtu, 13 Disember 2008, jam 3.11pm, aku kat rumah wangsa maju sorang2..boring.
ujan lak tu..oleh kerana aku bosan, so aku saje ar tulis post ini untuk menghiburkan ati sendiri..

Intro
SMS atau nama panjangnye short message service merupakan teknologi yang agak biasa digunakan masyarakat madani di Malaysia kini dan serata dunia..ianya popular kerana perkhidmatannya murah dan pantas.akan tetapi adakah anda tahu bahawa sesetengah pihak masih lagi membalas@reply sms dengan cara yang salah, atau kurang tepat serta efisyen??
mungkin anda tidak sedari kejadian ini, tapi jika anda salah seorang daripadanye, maka anda perlu merenung sejenak, dan fikirkan akibat dari sikap malas' anda untuk ber'sms..wah skema lak post aku ni..huhu..ini cuma pendapat saya, jangan marah kalo x stuju..

CONTOH 1
sms kirim1 : Hi, ngah watpe??
sms balas 1 : Mkn

sms kirim2 : Ohh..Ok
sms balas2 : k

so, daripada sms di atas, jelas sekali bahawa "sms balas" tidak mahu melayan "sms kirim" melalui balasan smsnye..mungkin "sms balas" agak sibuk makan tapi apalah salahnye gitau "aku ngah mkn jap, kang aku msg ko blk".mungkin orang yg anta sms tu xde la bebulu sgt..


CONTOH 2

sms kirim1 : Uit,sok free x?
sms balas1 : X

orang yg anta sms ni mesti menyirap sbb, die x sempat explain pun nape die tanya free ke x..
orang yang reply pun mcm lahabau, ni lah dipanggik killer answer atau jawapan membunuh sbb sms ini akan terhenti disitu sahaja dek kerana ade lagi si bodoh yg reply sms camni..


CONTOH 3

sms kirim1 : weh katne??
sms balas1 : sape ni??

yang ni lak, nampak sgt yang balas sms ni tak bape suke org yg kirim sms ni, sebab die x save pun nombor org yg sms die..mungkin die baru tuka fon xpun, fon lama die ilang, ape2 je la k..

Hehe,mengarut lak aku..kalo korang setuju atau tak, bagi ar komen k??daaa

5 comments:

Anonymous said...

errr...
hehehheehhe
tp kdg2 org yg bls tu xde niat pon.. mgkin jenis die camtu..
kdg2 kite kene berprasangka baik

the12 said...

haha. aku tak suka org yg sms pendek2 ni.

bila baca balik post ko..rasa kelakar lak. hihi

ameerazman said...

betul tuh. org yg reply sms pendek cmtu kekadg mmg jenis die cmtu.
actually we can read a person character from the way the person texted or replied ;)

so jgn laa nk marah sgt yerr.

aizatbest said...

to ameera- x marah ar..geram jek..huhu..lagipun ni pendapat jek..

to the12 - weh aku pn x ske, tp mmg ar..kdg2 org tu xde niat pn nk tls pendek2,myb die bz..

to Anonymous - saya sokong!!

Chempaka said...

aku sokong... sbb aku kadang2 macam esp klu mcm dh nyampah nak layan org tu tp xpaham2 lagi... tp kadang2 sbb aku bz jer...

Aizat's life © 2008. Design by :Yanku Templates Sponsored by: Tutorial87 Commentcute
This template is brought to you by : allblogtools.com Blogger Templates