Tuesday, August 13, 2013

Kebosanan Syawalku

Assalamualaikum wbt & Selamat Sejahtera



Salam 6 Syawal buat semua umat Islam, best ke aidilfitri tahun ni? Aku yang sentiasa beraya di Kuala Lumpur ni seperti biasa, merasa bosan dan keseorangan. Kecuali masa hari raya yang pertama hari tu je tak boring sangat sebab, yela.. 1st day raya..hehe..

Hari raya tahun ni mendapat ranking yang paling bosan sebab tak semua adik beradik aku ada kat KL, ada yang beraya kat rumah mak mertua terlebih dahulu, ada yang balik kampung bini. Syokla dorang sebab ada family lain. huhu. Aku lak hanya gi rumah best friend aku yang kebetulan memang orang Kampung Baru sejati iaitu Jai.

Kat rumah jai, syok. Semua adik beradik dia ada kat rumah mak dia masa tu, dengan anak-anak buah lagi. Seronok je kat rumah dia.. Kat rumah aku, ada la anak-anak laki mak aku yang baru tu datang memenuhkan rumah, dan buat-buat macam rumah ayah dia (konon), sambil tak hiraukan aku sebagai penduduk tetap rumah tu.

Dah la datang raya rumah orang, aku pun paham la kan kalau kau nak jumpa ayah kau. Tapi bagi aku, kalau kau datang rumah orang lain, terutama kalau rumah tu bukan rumah bapak atau mak kau. Tak payahla nak meriah sangat time nak beraya tu. Time tu lah kau nak jadikan masa untuk reunion dengan adik beradik kau, pastu nak cerita masalah family kau, walhal kau bukan kat rumah family kau? Tak malu ke woi? hahahaha..

Rumah mak aku tu dahla rumah kayu biasa je, so. Bila kau memekak, borak tak ingat dunia, memang satu rumah boleh dengar. Sekali lagi, manalah pergi adab kau bila pergi rumah orang lain ye? Nak nak pulak, bila kau takde kene mengena pun dengan persiapan raya rumah tu. Lainlah kalau kau kasi duit, pastu suh ayah kau beli lauk ngan barang-barang untuk sambut raya, takpun datang tolong lebih kurang ke.

Tu lain la cerita, ni macam datang rumah orang, datang lak dengan segerombolan keluarga kau, siap buat family reunion. Bising la! Tau tak? Tak malu ke kau datang rumah orang pastu bising-bising camtu? hahaha.. aku bukanlah kisah sangat kalau ada tetamu datang, aku suka actually. Aku suka kalau tetamu yang datang tu menyenangkan, yakni terdiri dari ahli keluarga aku, atau rakan yang akrab dan ada kena mengena dengan aku.

Ni masalahnya, yang tah sapo-sapo menyomak jo datang rumah den tetiap tahun. Kawan-kawan den pun tak ponah datang rumah den reramai camtu. Hampeh!! Inilah dilema yang abang lalui dan akan terus lalui pada masa mendatang. Nasib baiklah abang aku kat wangsa maju tu kasi kunci rumah dia kat aku. So, itu lah destinasi aku pada musim perayaan.

Macam sekarang ni, aku kat Wangsa Maju la. Kang baru nak balik kampung baru sebab esok kerja dah. Kesimpulannya, tak syok raya tanpa family sendiri. Mungkin suatu hari nanti, kalau dah ada keluarga sendiri, akhirnya aku akan rasa nikmat Aidilfitri dengan jayanya. In Shaa Allah.. Tapi macam mana pun, aku tetap bersyukur sebab dapat lagi sambut Ramadhan dan syawal dengan family aku. Sebab kita pun taktau camne masa akan datang. So enjoy your life, be thankful, dont forget to pray. Everything will be fine.. In Shaa Allah..


Till next time..Harap kalian happy sentiasa di musim perayaan ni..take care, salam :)

5 comments:

nUR_rOsALiNdA said...

Raya ketiga ko best x

A.I.Z.A.T said...

best kak, aku gi tgk barcelona lwn malaysia.. ko gi ke?

mohd yus said...

So, aku doakan agar ko cepat temu jodoh .buat family sendiri lak. Hehehe...
Selamat Hari Raya! Maaf zahir and batin

mohd yus said...

So, aku doakan agar ko cepat temu jodoh .buat family sendiri lak. Hehehe...
Selamat Hari Raya! Maaf zahir and batin

A.I.Z.A.T said...

thanks so much yus..aminnn.. Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf zahir & batin bro..take care..salam

Aizat's life © 2008. Design by :Yanku Templates Sponsored by: Tutorial87 Commentcute
This template is brought to you by : allblogtools.com Blogger Templates